• kirándulások a környéken

A Bükk lábánál fekvő település ideális kiindulási helye a hosszabb-rövidebb kirándulásoknakA Bükk lábánál fekvő település ideális kiindulási helye a hosszabb-rövidebb kirándulásoknakBogácson belül is kellemes sétát vagy kerékpáros utakat tehetünk. Meglátogathatjuk a Hintó-völgyet a pincesorral és az ötfülkés kaptárkővel. Elmehetünk piknikezni a horgásztóhoz, vagy a Jács-völgy öreg fáihoz. Innen visszatérve még beleférhet a Millenniumi kilátó felkeresése is. Aki hosszabb utakra is szívesen vállalkozik, azoknak a környékbeli erdők és települések kínálnak látnivalókban gazdag terepet. Az autójukhoz ragaszkodóknak pedig tudniuk kell: Bogács tökéletes csillagtúraközpont!

Szervezett kerékpártúra indul a környék nevezetességeihez minden pénteken a Turisztikai Információs Irodától, ahol kölcsönözni is lehet kerékpárt. Itt a környék látványos kőemlékeihez ajánlunk néhány konkrét túrát.

Kirándulás az őskortól napjainkig

Cserépfalu központjából indul, és oda érkezik vissza az Ördögtorony tanösvény, amit két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A gyalogtúra közben megismerkedhetünk a cserépfalui pincékkel, a Kisamerikai barlanglakásokkal, a Subalyuk barlanggal és a kaptárkövekkel.

A falutól északkeletre található Mész-tető délnyugati oldalában, a plató pereme alatt néhány tufakúp magasodik. Ezek egyike az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő, amelyről a tanösvény a nevét kapta. A kúpon három darab kaptárfülke található.

Bogács központjából a túra kiindulópontjáig 4,8 km az út.
Túra hossza: 9-10 km
Időtartam: 4-5 óra
Nehézség: könnyű túra

Kirándulás a kaptárkövek földjére

A gyalogtúra során megismerkedhetünk a Bükkalja leglátványosabb kaptárköveivel, a barlanglakásokkal és a falu kőhodályával.
Bogács délnyugati részéről gyalog is átsétálhatunk Szomolyára, az út kerékpárral is jól járható.

Túratáv: 12-13 km
Időtartam: 5-6 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

Kaptárkő Tanösvény

Szomolya környéke a leggazdagabb kaptárkövekben, egyúttal itt találhatók a legváltozatosabb formák is. A Vén-hegyen nagyobb vonulatot lehet felfedezni nyolc kaptárkővel – ez a Kaptárkő-tető –, a legnagyobb kúpot Király-székének is hívják.
Az 1960 óta védett területen a Kaptárkő Egyesület kialakította a fehér négyzetben átlós kék sávval jelölt, kétállomásos, részben körút Kaptárkő Tanösvényt. A tanösvényen az összes látványos kaptárkő megcsodálható.

Túratáv: 4 km
Időtartam: 2 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

Cserépfalu – Bükkzsérc – Noszvaj kőemlékei és pincéi

A sárga jelzést követő gyalogtúra során megismerkedhetünk a noszvaji Farkaskői Barlangok Alkotóteleppel, a bükkzsérci Alsó-hegyi pincékkel, a cserépfalui Dóci, Fidóci és Berezdaljai pincékkel és Kisamerikai barlanglakásokkal.

Túratáv: 15-16 kilométer
Időtartam: 7-8 óra
Nehézség: nehéz túra

Cserépváralja kőemlékei

A gyalogtúra során megismerkedhetünk a festői szépségű cserépváralja kaptárköveivel, várával és barlanglakásos tájházával. A piros jelzésen átjutunk Cserépváraljára, majd a táblázást kell követnünk.

Túratáv: 12-13 kilométer
Időtartam: 5-6 óra
Nehézség: közepesen nehéz túra

A barangolásokban segítséget nyújt a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület
Tel.: +36 20/218-1450
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Csillagtúrák

Bogács kiváló csillagtúrahelyszín az autóval érkező vendégek számára. Miskolc a Bükk másik arcát mutató Lillafüreddel, a diósgyőri várral és a barlangfürdővel 52 kilométerre található. Messzebb fekszik, de még mindig belefér egy egynapos kirándulásba Aggtelek, Jósvafő és a világörökség részét képező csodálatos Baradla-cseppkőbarlang. Ugyancsak a virágörökség rész a Tokaj-hegyalja borvidék, amelynek központja, Tokaj 120 kilométerre fekszik Bogácstól. Szilvásvárad és a Szalajka-völgy 44, a váráról híres Eger pedig 18 kilométeres autózással elérhető.

<<  <  Február 2023  >  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728